Uticaj pasivnog pušenja na kućne ljubimce

Kućni ljubimci koji su rizičniji od pasivnog pušenja od ljudi, otkrili su naučnici.

  • Psi mogu razviti karcinom pluća ili sinusa
  • Mačke imaju povećan rizik od razvoja limfoma
  • Ptice, zečevi i zamorci mogu pretrpeti oboljenja očiju, kože i disajnih puteva

Kućni ljubimci koji žive u domaćinstvima u kojima neko puši izloženi su većem riziku od zdravstvenih problema, potvršeno je u naučnim istraživanjima.

Kućni ljubimci su izloženi većem riziku od pasivnog pušenja u odnosu na ljude, jer više vremena provode u kući i bliže tepisima na kojima se mogu zadržati kancerogene čestice. Nova istraživanja pokazuju da se kod životinja izloženih duvanskom dimu može pojaviti niz zdravstvenih problema uključujući rak, oštećenje ćelija i povećanje telesne težine. Naučnici sa Univerziteta u Glazgovu uspostavili su direktnu vezu između porodičnih kućnih ljubimaca koji žive u okruženju u kojem se puši I razvoja pojedinih bolesti. Studija je utvrdila da su mačke posebno u opasnosti od duvanskog dima, prevashodno zbog načina na koji održavaju higijenu, te da se kastrirani psi češće debljaju od onih u kući u kojoj se ne puši. Clare Knottenbelt, profesorka veterine i onkologije na Univerzitetskoj bolnici za male životinje smatra sledeće: „Naši nalazi pokazuju da izlaganje dimu u kući ima direktan uticaj na kućne ljubimce. Rizikuje se trajno oštećenje ćelija, povećava gojaznost nakon kastracije a od ranije je poznato da se povećava I rizik od određenih karcinoma.”

„Već smo pokazali da psi udišu značajne količine dima kada žive u domaćinstvu u kojem se puši.”

„Naša trenutna studija na mačkama  pokazuje da su mačke još više pogođene. To bi moglo biti posledica opsežnog čišćenja-lizanja mačaka, jer to povećava količinu dima koji se unosi u organizam. Kao slučajni nalaz, takođe smo primetili da psi koji žive sa vlasnikom pušača dobijaju više na težini nakon kastracije nego oni u domaćinstvu koje ne puši.“

Profesor Tim Knottenbelt je rekao da kućni ljubimci mogu čak biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema zbog njihove male visine i verovatnije da će udahnuti čestice dima iz treće ruke za koje se smatra da su čak kancerogene od dima pasivnog pušenja. „Do neke mere su kućni ljubimci izloženi većem riziku“, rekao je profesor Knottenbelt. „Kućni ljubimci su često u neposrednoj blizini svojih vlasnika, više nego mnoga deca koja mogu biti u školi ceo dan i to više od ostalih odraslih u kući. Pored toga, kućni ljubimci će se samočistiti, tako da će mačke gutati čestice dima sa svoh krzna što predstavlja veliki problem mačaka, jer su vrlo brze i temeljne u svom samočišćenju. Ovi faktori znače da su kućni ljubimci verovatno izloženi većim količinama pasivnog dima.  Istraživači su pregledali testise muških pasa nakon što su kastrirani i otkrili da je gen koji deluje kao marker oštećenja ćelija bio veći kod pasa koji žive u “pušačkim” kućama u odnosu na one koji žive u “nepušačkim”. Victoria Smith MRCVS, koja istražuje vezu između pasivnog pušenja i limfoma, karcinoma krvnih ćelija kod mačaka, rekla je: „Naš dosadašnji rad pokazao je da mačke uzimaju značajnu količinu dima, pa čak i za mačke i pse, pristup spoljnim površinama i svežem vazduhu ne deluje na količinu dima kojem su izloženi u kući ili pravi vrlo malu razliku.

Studija je takođe otkrila da ako vlasnici kućnih ljubimaca odluče da puše izvan uticaja na svoje kućne ljubimce, uticaj iako smanjen, neće biti iskorenjen. Slično tome, kada su vlasnici smanjili ukupan broj duvanskih proizvoda pušenih u kući na manje od 10 dnevno, nivo nikotina u krznu njihovih ljubimaca znatno je opao, ali je i dalje veći od onih u krznu mačaka iz domova za nepušače.

Delovanje pasivnog pušenja na druge kućne ljubimce, poput zečeva, zamorca, hrčaka još nije detaljno istraženo, ali sve životinje koje žive u vašem domu podložne su štetnom uticaju pušenja.

Kućni ljubimci pate od brojnih stanja od kojih I ljudi kada su iloženi pasivnom pušenju: Toksini u duvanskom dimu mogu oštetiti ćelije vašeg ljubimca. To znači da su više izloženi riziku od određenih vrsta carcinoma. Dim može prouzrokovati probleme sa disanjem ili pogoršati postojeće probleme sa disanjem. Dim pasivnog pušenja može izazvati i čitav niz drugih problema, od stanja kože do debljanja.

Kako smanjiti rizike ako vaš kućni ljubimac živi u domaćinstvu za pušenje

Mnogi vlasnici nisu svesni negativnog uticaja pušenja na na svoje kućne ljubimce. Kada shvate efekat pasivnog pušenja, odluče da puše izvan svog doma kao način da smanje izloženost svojih ljubimaca otrovima iz duvanskog dima.

Pušenje napolju pomaže da se spreči skupljanje čestica iz duvanskog dima na tepihu i nameštaju. Pored ovoga bilo bi dobro da ne ostavljate cigarete ili pepeljare lako dostupne kućnim ljubimcima. Operite ruke nakon pušenja. Redovno čistite i parite tepihe da biste smanjili otrovne čestice koje se sakupljaju u kući. Iako možete smanjiti količinu dima kojem je vaš ljubimac izložen izlaskom na terasu ili napolje, ostavljanje pušenja najbolja je opcija za zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca u budućnosti.