Najčešće greške koje prave novi vlasnici mačaka

Udomljavanje vaše prve mačke je veliki korak, koji se ne sme uzimati zdravo za gotovo. Iako mačke imaju reputaciju ljubimaca koji sami brinu o sebi, to nikako ne znači da vi apsolutno nemate nikakve obaveze.

Pre nego se zaletite sa kupovinom ili usvajanjem ove drage životinje, istražite, upoznajte se sa nekim osnovnim pravilima držanja mačaka, kako biste izbegli najčešće greške koje prave početnici. A nekada čak i iskusni vlasnici. Korist je višestruka – vaša mačka će biti srećna i zdrava, a vi ćete imati sjajnog prijatelja i odnos o kakvom niste ni sanjali.

1.      Udomljavanje „na prvi pogled“
Ako ste inače impulsivni u kupovini, procenat greške je veći. Ipak, ako shvatite kad dođete kući da vam košulja ili cipele ne odgovaraju, uvek ih možete vratiti. Usvajanje živog, osećajnog bića, kao što je mačka, je nešto sasvim drugo. Mačku ne vraćate sutra zato što ste shvatili da ipak nećete sivu. To je besmisleno. Zato pažljivo birajte i ne žurite sa odlukom.

2.      Ignorisanje činjenice da odgovorna briga o mački košta
Najčešće nećete biti u obavezi da izneste na videlo svoje finansije prilikom kupovine ili usvajanja mace, ali vaša odgovornost nije time umanjena. Svom ljubimcu morate da obezbedite zadovoljenje makar osnovnih potreba. I uvek morate biti spremni za hitne slučajeve.

3.      Nedozvoljeni propust – nesterilisanje mačke
Svakodnevno se veterinari suočavaju sa zahtevima vlasnika mačaka da reše probleme nastale usled nesterilisanja njihovih ljubimaca na vreme: u vreme parenja mužjaci uriniraju po celom stanu obeležavajući teritoriju (što je izuzetno neprijatnog mirisa) ili pobegnu napolje da se bore sa drugim mužjacima; ženke toliko mjauču i zavijaju da je nemoguće voditi normalan život; ili najgori scenario – dobijete još nekoliko malih maca, neželjenih, nažalost. Dodamo li tome razne druge zdravstvene probleme koji se izbegavajau sterilizacijom, ne postoji nijedan opravdan razlog zašto da to ne uradite.

4.      Zanemarivanje potrebe za veterinarom
Iako se mačke mogu relativno brzo oporaviti od manjih zdravstvenih problema, isto tako brzo mogu i da uginu ako se problem ne ustanovi na vreme. Mačke moraju biti vakcinisane, moraju bar jednom godišnje da idu na veterinarski pregled, a zasigurno im se mora ukazati momentalna pomoć usled bolesti ili povrede. Ne odlažite da nađete veterinara i nikako nemojte čekati da se problem reši sam od sebe.

5.      Pogrešna štednja na pogrešnim stvarima – hrana
Mislite da dobro radite ako štedite pri kupovini hrane za vašu mačku, uzimajući najjeftinije proizvode? Mačke su mesojedi i potreban im je dobar izvor proteina. Ono što im nije potrebno je velika količina žitarica, naročito kukuruza, koje najčešće koriste proizvođači hrane, jer su jeftin izvor proteina. Naučite kako da pravilno hranite vašu mačku i izaberite najbolji brend koji možete da priuštite. Kvalitetna hrana će vam duže trajati, jer mačka neće imati potrebu da se prejeda namirujući svoju potrebu za proteinima.

6.      Fatalna greška – trajno uklanjanje kandži
To nije manikir i bezazleno seckanje noktića. To je ozbiljna i vrlo nehumana hirurška intervencija koja izaziva opasne posledice po zdravlje vaše mačke.

Grebanje je osnovna mačija potreba i sa tom činjenicom se treba pomiriti. Uvek postoje rešenja i alternative da vaš nameštaj sačuvate. Grebalice, skraćivanje oštrih vrhova kandži jednom u deset dana, žrtvovanje starog komada nameštaja… Okrutna i potpuno nepotrebna intervencija nije rešenje.

Zanemarivanje čišćenja i održavanja toaletne posude
Mačke će dosledno koristiti svoju posudu za obavljanje male i velike nužde sve dok je vi brižljivo čistite i ne koristite pesak čiji miris mački ne odgovara. Pažljivo i konstantno održavanje toaletne posude gotovo vam može garantovati da se nikada nećete suočiti sa problemom obavljanja nužde van dozvoljenog mesta.

Mačka nije vaša svojina
Udomljavanjem mačke ona postaje deo vašeg doma i porodice, a ne samo vaš kućni ljubimac. „Posedovati“ mačku možete isto onoliko koliko možete polagati pravo na bilo koje drugo ljudsko biće. Ukoliko to još niste uvideli, vaša maca će vas brzo tome naučiti. Šta više, mnogi ponosni vlasnici ovih divnih životinja opisuju taj odnos tako da su oni zapravo vlasništvo njihovog ljubimca.

Mačka nije vaša svojina
Udomljavanjem mačke ona postaje deo vašeg doma i porodice, a ne samo vaš kućni ljubimac. „Posedovati“ mačku možete isto onoliko koliko možete polagati pravo na bilo koje drugo ljudsko biće. Ukoliko to još niste uvideli, vaša maca će vas brzo tome naučiti. Šta više, mnogi ponosni vlasnici ovih divnih životinja opisuju taj odnos tako da su oni zapravo vlasništvo njihovog ljubimca.

Mačka nije pas. Mačke su jedinstvene i zato divna bića. Na drugoj strani, neke njihove osobine mogu izazvati frustraciju kod vlasnika, jer ne razumeju u potpunosti njihove potrebe. Mačke se instiktivno penju i istražuju, kao što i prirodno oštre kandže. To rade zato što su mačke, a ne zato što su tvrdoglave i neposlušne. Zadatak vlasnika je da omogući svom ljubimcu da zadovolji potrebe na prihvatljiv način.

Izvor: svetkucnihljubimaca.com