Veterinarska ordinacija Vethouse blog Price-Nimfe

Nimfe

Nimfe su poreklom iz Australije, gde žive u velikim jatima. Osnovna boja nimfi je tamnosiva sa sa svetlo sivim grudima i belim perima na krajevima krila. Karakteristična odlika nimfi su crveni obrazi i žuto siva ćuba. Uzgajanjem su dobijene i druge boje. Životni vek nimfi je od 15 do 20 godina.

Ponašanje
Nimfe su vrlo društvene ptice. Ukoliko vlasnik ne može da im posveti dovoljno vremena i ukoliko će više od pet sati dnevno provoditi same, treba im obezbediti društvo tj. još jednu nimfu u kavezu. Retko mogu da nauče da ponavljaju reči, ali su pravi majstori za oponašanje zvukova i melodija. Veoma se lako i brzo pripitomljavaju.

Veterinarska ordinacija Vethouse blog Price-Nimfe

Nazivaju ih i ,, pernatim mačkama’’ jer su jedne od retkih papagaja koji vole da se maze prstom od glave do repa. Kada nimfa stigne u vašu kuću dajte joj vremena da se privikne. Nemojte praviti nagle pokrete u njenoj blizini, jer ih se jako boje. Nakon nekoliko nedelja privikavanja, možete je pustiti da leti. Sama će se vratiti u kavez kada ogladni i ožedni. Mirne su i nisu preterano sklone uništavanju drvenih predmeta ako im se obezbedi odgovarajuća ishrana, pa mogu biti satima izvan kaveza, čak i bez stalnog nadzora. Vole da se kupaju.

Oprema
Nimfama je potreban četvrtasti kavez minimalne veličine 50 x 30 x 50 cm. Okrugli kavezi nisu pogodni jer u njima brzo slome svoj dugi rep ili se on raščupa.  Za više nimfi potreban je veći kavez. U kavez stavite posudicu za hranu i vodu; 2-3 drvene prečkice i posudicu sa vodom za kupanje. Nimfama su potrebne i igračke poput zvončića i ogledalca. Između rešetki kaveza stavite sipinu kost na kojoj će oštriti kljun.

Ishrana
Nimfe se hrane gotovim mešavinama semenki, prilagođenim za nimfe. Treba im davati i poslastice i vitaminske dodatke, koji se mogu nabaviti u prodavnicama opreme za kućne ljubimce.

Zdravlje
Prvi znaci da sa nimfom nešto nije u redu su: gubitak apetita, lenjost, nakostrešeno perje, zatvorene oči, vodenasti izmet ili proliv, iscedak iz nosa ili očiju, nepravilno disanje, kijanje, povraćanje. Nemojte se uplašiti ako Vaša nimfa dobije noćni napad panike. Kada ih nešto uplaši ili trgne iz sna, nekontrolisano počinju da lete po kavezu pa mogu i da se povrede. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju bude mirna i zamračena, a kavez pokriven tamnom tkaninom. Nimfe  1 – 2 puta godišnje menjaju perje. Ovo je za organizam ptica vrlo naporan period pa je potrebno pojačati ishranu gotovim vitaminsko mineralnim dodacima. Na dno kaveza stavite odgovarajuću podlogu koja ćete lako čistiti od izmeta i ostataka hrane. Jednom mesečno kavez treba oprati. Nemojte koristiti deteržente za pranje posuđa već samo vrelu vodu ili sredstva namenjene za pranje kaveza za ptice.

Razmnožavanje
Nimfe su spremne za parenje sa devet meseci, mada bi bilo najbolje da se ne pare pre četrnaest meseci. Razlike između ženki i mužjaka postaju uočljivije tek nakon završenog prvog mitarenja, u uzrastu od sedam do deset meseci. Pol nimfi tada se može odrediti na osnovu boje. Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane šarena i tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna.

Mužjaci za razliku od ženki imaju izraženije crveno obojen obraz. Za uspešno parenje, svojim nimfama  obavezno postavite gnezdo. Sedam do deset dana nakon parenja, ženka počinje da nosi od dva do osam jaja. Mladi se legu posle osamnaest do dvadeset jedan dana. Nimfe su vrlo brižni roditelji pa se i otac i majka podjednako brinu o ptićima. U ovom periodu obavezno pojačajte ishranu gotovim vitaminsko mineralnim dodacima. Pol se može naslutiti i po ponašanju ptice, pogotovo ako ih je više u kavezu. Mužjaci se udvaraju ženkama i dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po kavezu.

Izvor: Petface.net