Higijena zuba kućnih ljubimaca

Higijena zuba je veoma važna za zdravlje Vaših ljubimaca. O njoj bi trebalo da brinete isto kao I o higijeni svojih zuba. Dentalna higijena utiče na zdravlje celog organizma, Povezana je sa brojnim bolestima I oštećenjima organa.

Kako brinuti o zdravlju zuba Vaših ljubimaca

Kako je održavanje oralne higijene veoma značajno za zdravlje Vaših ljubimaca, dostupan Vam je veliki broj opcija koji bi Vam u tome pomogao. U idealnom slučaju održavanje dentalne higijene ljubimaca uključuje kombinovanje raznih sredstava, dodataka za hranu I vodu, grickalica namenjenih za higijenu zuba, četkanje zuba čak I određene dijete. Proverite šta se od ovoga najviše sviđa Vašem ljubimcu.

Kako da očistite zube četkicom

Dnevno četkanje zuba vaših jubimaca je idealna aktivnost za održavanje oralnog zdravlja. Možda Vam ovo bude naporno u početku, ali benefiti su značajno veći od uloženog truda. Ukoliko Vašem ljubimcu nikada niste “prali zube” u nastavku možete pročitati nekoliko korisnikh saveta.

  • Odaberite prikladnu četkicu za zube.Nemojte koristiti četkice namenjene odraslim ljudima, već ukoliko nemate mogućnost da kupite četkicu namenjenu psima ili mačkama, koristite četkice namenjene za decu. Možete koristiti i peškir ili neku sličnu tkaninu, kako bi ste skinuli naslage sa zuba.
  • Odaberite odgovarajuću pastu. Nikako nemojte koristiti paste namenjene ljudima, jer one sadrže floride koji bi naštetili ljubimcu ukoliko bi ih progutao. Paste za zube bez florida, dostupne su u brojnim petshopovima, I to u različitim varijantama I ukusima.
  • Počnite polako. Nemojte naglo ugurati mački ili psu četkicu za zube u usta, pogotovo ukoliko im nikada ranije niste čistili zube. Mnogi ljubimci ne vole kada im se čačka po ustima, tako da krenite polako I čekajte da se priviknu.
  • Zanimajte ga češkanjem po njušci ili sličnom aktivnošću koju voli.
  • Podignite usnu psa ili mačke I polako stavite četkicu za zube.
  • Dodajte pastu za zube i polako počnite da trljate zube Vašeg ljubimca kako bi ste uklonili naslage na njima.
  • Pokušajte da im ovu aktivnost učinite zanimljivom ukoliko je to moguće.

Ukoliko je kamenac već nataložen na zubima Vašeg ljubimca, morate da potražite profesionalno čišćenje zuba. Nakon toga možete da nastavite da sami vodite računa o oralnoj higijeni ljubimca. Potrudite se da čišćenje zuba bude zanmljivo I pozitivno za ljubimce. Ukoliko Vam čišćenje zuba četkicom predstavlja problem, probajte sa drugim alternativnom metodama.

Proizvodi za održavanje oralne higijene.

Na tržištu je dostupan veliki broj sredstava za održavanje higijene Vaših ljubimaca, te Vam odabir prave opcije neće biti lak. Neka od sredstava za čišćenje zuba ljubimaca su razne poslastice, biskviti, sprejevi, dodaci za hranu I vodu, igračke…
Svi ovi proizvodi imaju određeni učinak u čišćenju zuba vašeg ljubimca, a šta najviše odgovara Vašm ljubimcu možete se posavetovati I sa Vašim veterinarom.