veterinar

Šta vam je činiti kada pas proguta nešto što ne bi smeo?

Zamislite scenu, uđete u sobu i vidite da Vaš pas ima čarapu u ustima. Pre nego što možete da udahnete da kažete „fujt“, čarapa je progutana cela. Šta sad? Psi često gutaju stvari koje ne bi smeli, posebno radoznali štenci ali i stariji psi određenih rasa kao što su Labrador retriveri, Pit bullovi…

Čini se da je nepisano pravilo da psi  stalno u ustima imaju nešto što ne bi trebalo, i da imaju mogućnost da to nešto progutaju brzinom svetlosti. Slične priče ste sigurno čuli mnogo puta od vlasnika pasa, a ukoliko imate psa verovatno ste i doživeli nešto slično.

Za mnoge vlasnike pasa ovakav dogaćaj predstvlja šok i veliki strah. Kako da znate šta je potrebno da uradite kada Vaš pas proguta nešto što ne bi trebao.

veterinar

Konkretni koraci koje treba preduzeti zavisiće od toga šta je vaš pas progutao, koliko se davno to dogodilo i simptoma koji se javljaju kod vašeg psa. U nastavku je kratki vodič za ovakve situacije, ali svakako je najbolje da u svakom slučaju je najbolje da pozovete veterinara.

Iako su neki predmeti možda dovoljno mali da progutaju i prođu kroz probavni trakt sa manjim posledicama, drugi se u nekom trenutku mogu zaglaviti ili oštetiti – u ustima, grlu, jednjaku, želucu ili crevima.

Pa, šta da radite ako vaš ljubimac proguta nešto što ne bi smeo? Pa, NIKADA nemojte pokušavati da izazovete povraćanje kod kuće uprkos tome koliko ste to možda pročitali na internetu ili čuli od nekog drugog vlasnika psa. To je užasna ideja! Ako vaš ljubimac ima nešto smešteno u ustima ili jednjaku, u očiglednoj je nevolji ili gušenju, morate ga što pre odvesti veterinaru! Samo ako je to sigurno pokušajte ukloniti predmet iz njegovih usta.

Ako ste videli kako vaš ljubimac guta predmet, odmah pozovite veterinara za savet. Ponekad ako je objekt mali i dovoljno mekan i nije prošlo puno vremena, možda ćemo ga moći ukloniti koristeći različite metode, uključujući sigurno izazivanje povraćanja ili čak endoskopiju. Nemojte čekati i nadati se da će sve biti u redu jer bi to moglo i loše da se završi po vašeg psa ukoliko progutani predmet zađe u želudac ili tanko crevo.

Ako je vaš pas progutao nešto toksično ili potencijalno toksično, poput antifriza, lekova ili sličnih stvari, odmah se obratite svom veterinaru. Ako vaš pas ima problema sa disanjem, odmah se obratite svom veterinaru.

Ako je vaš ljubimac progutao nešto i niste potražili veterinarske savete, a zatim vaš ljubimac odbija hranu ili povraća, trebate hito otići kod veterinara, jer blokada creva može brzo napredovati i postati opasna po život.

Nikada ne izazivajte povraćanje, a da prethodno niste razgovarali sa veterinarom. Ako je progutani predmet kiselina, lužina ili naftni proizvod, povraćanjem će nastati veća šteta.

Ako se pas guši, proverite da li u grlu možete videti strani predmet npr kosti. Ako su kosti smeštene duboko u grlu psa, ne pokušavajte da ih izvučete. Morate odmah odvesti svog psa veterinaru da ga sedira kako bi se predmet mogao bezbedno ukloniti.

Ako možete videti nit, uzicu ili neki drugi oblik sajle koji visi sa pasjih usta, nemojte ga povlačiti ili preseći. Ako to učinite, može doći do povrede grla ili jednjaka, između ostalih osetljivih struktura.

Ako je progutani predmet oštar, nemojte ga pokušavati da ga sami uklonite.

Ako možete da vidite predmet, samo ako se to vrlo lako izvodi bez povrede, možete da pokušate da ga uklonite. Ukoliko pokuštavate sami da izvedite predmet (koji je lako izvaditi), to uradite na sledeći način.

Jednu ruku držite na gornjoj vilici, a drugu na donjoj. Pokušajte da usne psa postavite tako da budu između zuba i Vaše ruke. Bilo koji pas može da ugrize, zato koristite sve mere predostrožnosti. Pogledajte unutar usta i pomerajte prst sa stražnje strane usta prema napred i pokušajte da  uklonite začepljenje i oslobodite predmet. Ako ne možete da pomerate predmet prstima, odmah pozovite veterinara ili hitnu pomoć.

Veterinarska ambulanta Vethouse nalazi se na dve lokacije u Beogradu. Na Banovom brdu u ulici Blagoja Parovića 27 i na Dorćolu u ulici Cara Uroša 37. Možete nas kontaktirati na sledeće broejve telefona Banovo brdo 011-35-72-704 Dorćol 011-26-26-323.

Veterinarska ambulanta Vethouse