Razumete li govor tela psa?

Razumevanje govora tela psa može biti jedan od najvažnijih delova našeg veterinarskog posla. Dok je većina naših pacijenata laka za saradnju i upravljanje, ima nekih pacijenata koji mogu da nam naude. Ključno je čitati njihov govor tela pre nego što situacija postane opasna.

Oči

Kada posmatrate pseće oči, beli deo oka (sklera) može ukazivati na pseću nervozu ili moguću agresiju. Obično opušten pas će imati gotovo bademaste oči, sa vrlo malo sklera. Kada je pas u visokoj pripravnosti, njegovo oko postaje okruglije i “usmereno” na to šta se približava. Zbog intenzivnog fokusa, zenice se mogu proširiti i prouzrokovati staklast izgled očiju. U ovim situacijama uglavnom ćete videti više sklera jer će pas imati širom otvoreno oko.

Uši

Oblik ušiju psa može varirati, ali još uvijek postoje ključni pokreti koje možete primetiti kada se približite psu. Kada je pas srećan ili opušten, mišići oko ušiju neće biti napeti. Oni mogu biti usmereni prema gore ili usmereni nagore, ali neće pokazati očigledan intenzitet koji mogu pokazati u strašnim situacijama. Kada je pas pod stresom, uši mogu biti spljoštene prema glavi ili delimično prema natrag, usmerene prema predmetu, ili širom otvorene i čvrsto postavljene. Uši mogu biti malo izazovnije kada je u pitanju posmatranje govora tela psa, ali imajte na umu ove znakove.

Usta

veterinarska-ambulanta-vethouse-blog-ponašanje-pasa-ustaIako je režanje psa možda najočitiji znak nervoze i moguće agresije, postoje i drugi suptilni znakovi na koje treba biti svestan kada procenjujete govor tela psa. Kada gledate pseća usta, potražite bilo kakve napetosti u ovim mišićima koji okružuju usta. Ako su usta otvorena i opuštena, verovatno je da gledate zadovoljnog psa. Uplašen ili napet pas obično će imati čvrsto zatvorena usta, a usne mogu izvući da izduže usta. Napredovanje anksioznosti će uključivati nabore njuške, pokazivanje zuba i moguću vokalizaciju.

Šta nam Rep može reći?

veterinarska-ambulanta-vethouse-blog-ponašanje-pasa-rep

Rep psa može ukazivati na njegova osećanja u trenutnoj situaciji. Baza repa i način na koji se kreće su važni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom susreta sa novim psom. Opušteni pas imat će rep koji će biti u neutralnom položaju koji se proteže iz kičme. Jednom kada se pas uzbuđuje, kada se rep počne podizati. Bilo da je riječ o uzbuđenju ili mogućoj agresiji, rep će se često dizati iznad nivoa kičme i biti u pripravnosti. Uplašeni psi često će zaviti rep između nogu..

Iako jedan od ovih znakova možda ne ukazuje u potpunosti na pseći temperament, kombinovanje znakova govora tela može vam pomoći da odredite kako da pristupite novom psu. Znanje kako proceniti govor tela pomoći će vam da se pripremite za interakciju koja sledi!

Veterinarska ambulanta Vethouse nalazi se na dve lokacije u Beogradu. Na Banovom brdu u ulici Blagoja Parovića 27 i na Dorćolu u ulici Cara Uroša 37. Možete nas kontaktirati na sledeće broejve telefona Banovo brdo 011-35-72-704 Dorćol 011-26-26-323.

Veterinarska ambulanta Vethouse