veterinar beograd

Prepoznajte signale koji ukazuju na loše zdravlje vašeg psa

Pas će nam svojim ponašanjem i govorom jela otkriti da je bolestan. Ovo su neki od znakova da se vaš pas ne oseća dobro i da trebate posetiti veterinara.

1.Nadut stomak
Nadutost Stomaka može biti posledica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima, trebalo bi da odvedete psa kod veterinara. Ti simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje i desni koje su poprimile plavu, belu ili žućkastu boju umesto ružičaste. Da li je vreme za posetu veterinaru proverite na sledeći način – lagano pritisnite prstima psa sa obe strane stomaka, dok pas stoji. Stisnite pa opustite pritisak i uradite tako po celoj dužini trupa. Ukoliko pas pokazuje znakove bola ili osetite da se u njegovom stomaku nalazi tečnost, odmah odvedite psa kod veterinara. Također, ako pas želi da povraća, ali ništa ne izlazi, ne odlažite stručnu pomoć.

2.Svrab
Ako primetite da se pas češe više nego inače, možda ima krpelja, buve ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja može biti dermatitis, koji mogu da uzrokuju alergije i nedostatak hranljivih materija. Prvo, okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi ovsa i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrab, pokušajte da promeniti psu ishranu i dajte mu više hrane bazirane na mesu i bez žitarica. Ukoliko nije reč o parazitima niti suvoj koži, vreme je da posetite veterinara koji će na temelju analiza ustanoviti da li je reč o bakterijskom, neurološkom, parazitskom ili zaraznom zdravstvenom problemu ili se radi o alergijskoj reakciji na nešto iz okoline.

3.Temperatura
Da li pas ima temperaturu proverite dodirujući nos ili područje iza ušiju. Nos psa treba da bude hladan i vlažan, a ukoliko je topao i suv, verovatno ima temperaturu. Međutim, veterinari savetuju da se ne treba oslanjati samo na nos životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje, kašljanje i curenje nosa.

4.Agresivnost
Ako vaš pas odjednom pokazuje znakove agresivnosti, razlog tome može biti bol, pa iskazivanjem agresivnosti želi da spreči da ga neko dira. Iznenadni napadi agresije alarmiraju na što hitniju posetu veterinaru.

5.Mokrenje po kući
Ukoliko pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni bešiku, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, bešike ili bubrega, što verovatno treba da se leči antibioticima.

6.Jak loš zadah
Hronični loš zadah može da ukazuje na problem sa gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen preteranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem. Zadah koji ima miris urina može biti znak bolesti bubrega, a izrazito neprijatan zadah praćen povraćanjem, pojavom žutila na beonjačama i desnima, kao i nedostatak apetita može da signalizuje probleme sa jetrom.

7.Trčanje u krugovima
Psi se često igraju tako što love svoj rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala labirinta u srednjem uhu, delu uha odgovornom za ravnotežu. Simptomi infekcije uha uključuju i anbormalno držanje tela, nakrivljenost glave, nedostatak koordinacije i gubitak ravnoteže. Uzroci ovakvog ponašanja mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što su povreda glave i trovanje.

veterinar beograd

10.Često ispuštanje gasova
Ukoliko pas previše često pušta gasove, a uz to oseća bol u stomaku, ima proliv i slab apetit, to je znak da bi trebalo da posetite veterinara. Ukoliko je pas zdrav, a često ispušta gasove, neka njegova hrana sadrži manje vlakana, pa svakako izbegavajte da mu dajete ostatke ljudske hrane. Ako vaš pas jede jako brzo, pokušajte da mu dajete tri manja obroka dnevno umesto jednog velikog. Na taj način pas će gutati manje vazduha i tako ispuštati manje gasova.

Izvor: stil.kurir.rs