Kako da pomognete Vašem ljubimcu tokom vrelih letnjih dana.

Sa dolaskom vrelih dana, zdravlju Vašeg ljubimca morate posvetiti dodatnu pažnju. Kao što svi znamo većina pasa teško podnosi visoke temperature.  Za razliku od ljudi, psi se ne mogu znojiti kroz kožu i zato se oslanjaju na dahtanje i oslobađanje toplote kroz svoje šape i nos kako bi regulisali svoju telesnu temperaturu i zadržali hladnoću. Zamislite da jednog vrelog letnjeg dana nosite debeli zimski kaput i razumećete zašto su psi tako osetljivi na visoke temperature, i zašto  lako mogu da dožive toplotni udar. Znakovi toplotnog udara kod pasa uključuju kolaps, preveliko dahtanje i otežano kretanje. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, premestite psa na hladno mesto, pokvasite ga, i pusite ga da odmori. Ukoliko ne primetite znakove poboljšanja njegovog stanja pozovite svog veterinara.

veterinarska-ambulanta-vethose-640

Kada pas pokaže znakove toplotnog udara, šteta je često već učinjena, te je  veoma važno da do toga ne dođe. Kako Vašeg ljubimca ne bi doveli u ovako stanje neophodno je da ga ne izlažete visokim temperaturama. U nastavku smo naveli nekoliko saveta kojih bi se trebalo pridržavati u ovim vrelim danima.

Ne ostavljajte psa u kolima

Psi lako mogu da doživljave toplotni udar. Kao što je gore navedeno, ne mogu da se znoje na isti način kao ljudi i ne mogu da izdrže visoke temperature kao mi. Automobil brzo može postati pećnica čak i kada napolju nije tako toplo. Kada je napolju 22 ° C – u roku od jednog sata – temperatura u automobilu može da dostigne nepodnošljivih 47 ° c. Zamislite kolika je temperature u kolima kada je napolju preko 30 ° C.
Nikada ne ostavljajte psa u kolima, čak ni na trenutak. „Nije dugo“ je predugo.
Ako vidite psa u nevolji unutar automobila, naš savet je da odmah pozovete policiju. Pas u nevolji u vrelom automobilu je hitan slučaj i policija će vam savetovati šta da radite na osnovu situacije.
U zavisnosti od ozbiljnosti situacije, policija može prisustvovati i provaliti u kola kako bi dobila pristup psu, ili vam može savetovati da to učinite. Ako odlučite provaliti u automobil bez odgovarajućeg opravdanja, to se može klasifikovati kao krivična šteta i možda ćete morati da branite svoje postupke pred sudom.

Planirajte šetnju

Šetajte psa rano ujutru ili kasno uveče kada su temperature niže, kako bi ste smanjili rizik od toplotnog udara. Vodite računa da u toku šetnje pas bude u hladovini, što je više moguće. Budite posebno oprezni ako je vaš pas gojazan ili pati od poteškoća s disanjem.

Uradite test od sedam sekundi

Beton-asfalt se mogu jako zagrejati na suncu – proverite ga rukom pre nego što dopustite da vaš pas hoda po njemu, kako ne bi izgoreo svoje šape. Pokušajte sa testom od sedam sekundi, ako je suviše vruće za ruku, previše je vruće za šape vašeg psa.

Obezbedite hlad i vodu

Pobrinite se da vaš pas ima pristup hladu i puno sveže vode tokom celog dana.

Ne dajte im da izgore

Ne dozvolite da vaš ljubimac dobije opekotine od sunca – koristite kremu za zaštitu od sunca na izloženim delovima njihove kože kao što su vrhovi njihovih ušiju i nosa i izbegavajte direktnu sunčevu svetlost tamo gde možete – pitajte veterinara za dalji savet ako je potrebno.

Kako držati psa rashlađenim i sprečiti toplotni udar?

Pobrinite se da vaš pas ima pristup čistoj vodi u svakom trenutku, u idealnom slučaju veliku posudu napunjenu do vrha. Nosite vodu i posudu sa sobom u šetnju. U vrućim danima, šetajte psa tokom hladnijih delova dana, u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
Posmatrajte znakove pregrevanja na Vašem ljubimcu, uključujući teško dahtanje i gubitak energije. Ako prepoznajete ove znakove kada ste u šetnji, zaustavite se, pronađite mesto u hladovini i dajte psu vodu. Budite posebno oprezni sa psima sa kratkim nosom, kao što su pasmine bokseri, mopsovi, stariji psi i oni koji su prekomerno teški. Ovi psi mogu dobiti toplotni udar jednostavno trčeći okolo. Držite pse u hladu tokom letnje vrućine.

Vežbanje tokom leta

Hodanje
Prošetajte svog psa tokom hladijih delova dana, što ranije ujutru I uveče kada temperatura opadne. Povedite računa da jastučići na šapama pasa mogu da izgore na vrućim pločnicima. Kao opšte pravilo, ako je previše vruće za vašu ruku, previše je vruće za njihove šape. Ako je previše vruće za uobičajenu dugačku šetnju, držite psa mentalno stimulisanim igrajući se sa njim. Iskoristite priliku i psa naučite nekim novim trikovima ili ponovo utvrdite stare.
Plivanje
Plivanje je odlična vežba za pse i odlična alternativa za vežbanje tokom letnje vrućine. Ali zapamtite da ne vole svi psi da plivaju, pa ukoliko Vaš pas ne želi, nemojte ga terati u vodu. Posebno je bitno da ga ne bacate na silu u vodu, kako ne bi stekao strah od vode. Ukoliko psa vodite na more, povedite računa o nekoliko stvari. Konzumiranje slane vode neće prijati Vašem ljubimcu, uz to je i štetno po njega. Na plažu ponesite svežu vodu. Nakon kupanja u moru, operate psa, skinite sa njega so kako bi sprečili sušenje i iritaciju kože. Naravno vodite računa da izbegnete toplotni udar na plaži. Pazite na struje u rekama.
Proverite slatkovodna jezera, reke, ribnjake i kanale kako bi bili sigurni da su čisti pre nego što dopustite da vaš pas zaroni. Neke vrste algi, uključujući plavo-zelene alge, su toksične za pse.
Psi se mogu utopiti u rekama i moru. Nažalost, svake godine vlasnici pasa se takođe utapaju pokušavajući da spase svoje kućne ljubimce. Ne rizikujte Vaš život ukoliko niste iskusan plivač i ukoliko niste sigurni da možete pomoći.
Psi ponekad mogu da progutaju previše vode kada plivaju. Ovo se retko dešava, ali može dovesti do trovanje vodom.
Pet znakova da vaš pas ima vodenu intoksikaciju-trovanje vodom

  • Povraćanje
  • Gubitak koordinacije (to može uključivati prekid ili natezanje)
  • Nadutost
  • Umor
  • Pale desni

Ako vaš pas počne da se bori sa svojim disanjem ili izgubi svest nakon igranja u vodi, odmah pozovite veterinara.

Letnji meseci nisu posebno prijatni za naše ljubimce. Tokom velikih vrućina o njima moramo voditi više računa nego inače. Pored saveta koje smo Vam dali u ovom članku, možda najbolji savet bi bio da posmatrate Vašeg psa I da sami vidite da li mu I do koje mere odgovara boravak napolju. Uvek imajte sa sobom svežu vodu koju mu povremeno možete dati.

U toku vrelih letnjih dana, bilo bi lepo da izdvojite par minuta, i da psima koji žive na ulici iznesete svežu vodu u nekoj posudi. Kao što je Vašem ljubimcu neophodna sveža voda, tako je i psima na ulici. U toku letnjih meseci oni teže dolaze do vode, i svaka pomoć će im biti dobrodošla.