Da li znate šta da radite ako vašeg psa ubode pčela?

Jedan od naših čitalaca je pitao:

Mog psa je ubola pčela. Nije imao alergijsku reakciju, ali postoji li nešto što mogu da uradim u budućnosti da ublažim bol? 

Imali ste sreću da vaš pas nije imao alergijsku reakciju na ubod pčele. Alergijska reakacija se može desiti kada je pas prethodno uboden ili je primio mnogo uboda odjednom.

šta da radite ukoliko pčela ujede vašeg psa

Pčele, mravi, ose, komarci i pauci mogu ubosti ili ugristi Vašeg ljubimca, uzrokujući male otečene oblasti koje su bolne ili svrbe. Znaci alergijske reakcije na ubod insekta bili bi vruće i otečene površine na mestu uboda. Takođe  Vaš pas može da grize ili češe po tom području.

Ako pčela ponovo ubode vašeg psa, prvo pogledajte da li je žaoka još uvek u koži. Podseća na malu crnu kesicu. Možete je očistiti prstom, istrljati ga noktom ili ga uhvatiti pincetom i izvaditi.

Da biste ublažili bolno područje, nanesite pastu od vode i sode bikarbone. Hladni oblog može takođe pomoći da se smanji oticanje i olakša bol.

Odvedite psa veterinaru odmah ako primetite znake teške alergijske reakcije, kao što su oticanje lica ili vrata, uznemirenost, slinjenje, povraćanje ili otežano disanje. Psi mogu umreti od anafilaktičkog šoka ako odmah ne dobiju tretman.

Izvor: iloveveterinary.com