Izaberite pravu zaštitu od krpelja

Nijedan preparat ne pruža 100% zaštitu, zato je neophodno nakon svake šetnje pregledati životinju. Na taj način moguće je ukloniti krpelje koji se još nisu „zakačili“ za životinju 

Krpelji su ektoparaziti koji parazitiraju na toplokrvnim životinjama i ljudima. Pogoduju im vlažno i toplo vreme, a staništa krpelja su visoka trava, žbunje i drveće. Nažalost, krpelji se javljaju u našoj zemlji tokom cele godine, obično s „pikom” u toku letnjih meseci. Kad se životinja približi krpelju, on se hvata za dlaku, dolazi do kože i pomoću usnog aparata − rilice, probada kožu i hrani se krvlju. Na mestu uboda krpelja nastaje oštećenje kože koje predstavlja ulazno mesto infekcije.

U sadržaju koji krpelj izlučuje mogu se naći uzročnici različitih zaraznih bolesti − babezioze (krpeljska groznica), Lajmske bolesti (borelioza), erlihioze, anaplazmoze i drugih.

Babezioza (krpeljska groznica, piroplazmoza) najčešće je oboljenje koje krpelji prenose na pse. Ono što predstavlja najveći problem jeste to što su klinički simptomi kod babezioze postali nespecifični, što dodatno otežava postavljanje dijagnoze. Nekad je samo prisutan smanjen apetit ili neraspoloženost životinje, bez povišene temperature. Kad se pojave urin tamne boje i žutica, to znači da je bolest već u poodmaklom stadijumu. Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu krvnog razmaza koji se pregleda pod mikroskopom. Tok bolesti je najčešće akutan, izuzetno je važno da lečenje počne na vreme, pa je zato neophodno da se kod pojave prvih simptoma vlasnik obrati veterinaru.

Da bismo zaštitili svoje ljubimce, preporučuje se redovno korišćenje zaštitnih preparata protiv krpelja, tokom cele godine. Na tržištu se nalaze u obiku spot-on preparata, sprejeva i ogrlica.

Spot-on preparati (ampule) jednokratno se aplikuju i pružaju zaštitu do mesec dana (3-5 nedelja), a nalaze se u različitim dozama u zavisnosti od težine životinje. Preparat se aplikuje tako što se kod pasa težine manje od 10 kg celokupan sadržaj istisne na jednom mestu između lopatica, tako da vrh pipete bude udaljen 3-5 cm od kože psa. Pas treba da bude u stojećem položaju. Kod težih pasa sadržaj pipete se stavlja na nekoliko mesta počevši od ramenog pojasa do baze repa. Preparat se nanosi samo na nepovređenu kožu, što važi i za sve ostale preparate protiv krpelja. Ukoliko na koži postoje otvorene rane, ovakvi preparati se ne smeju nanositi na kožu. Aktivne supstance iz spot-on preparata vezuju se za lipidni sloj kože i dlake, pa se odatle luče i ostvaruju svoje zaštitno dejstvo. Preparat se aplikuje na apsolutno suvu kožu i dlaku životinje, i 48 sati nakon postavljanja preparata nije dozvoljeno kvašenje životinje, nakon toga može slobodno da se kupa. Ovo, naravno, važi za spot-on preparate koji su registrovani kao veterinarski lekovi i koji se mogu isključivo nabaviti u veterinarskim apotekama, ambulantama i stanicama. Spot-on preparate treba kupovati u originalnoj ambalaži i dozi propisanoj za određenu kilažu ljubimca.

Osim spot-on preparata, postoje i sprejevi za spoljašnju upotrebu za zaštitu od ektoparazita. Sprej se posle lokalne aplikacije deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake iz kojih se postepeno oslobađa i delovanje protiv krpelja ispoljava do mesec dana. Sprej se nanosi na površinu dlake. Preporučenom količinom preparata, prema uputstvu proizvođača, naprskati ljubimca, utrljati u kožu sadržaj i na taj način zaštićen je u periodu od mesec dana. U propisanim dozama sprej je apsolutno bezbedan za primenu i može se koristiti i kod štenadi mlađe od dva meseca. Životinje se mogu ponovo tretirati po isteku mesec dana od prethodnog tretmana.

Ogrlice protiv krpelja ispoljavaju efikasno dejstvo nekoliko meseci od postavljanja (u zavisnosti od proizvođača). Kako bi ogrlica mogla uspešno da deluje, razmak između dlake i ogrlice prilikom postavljanja treba da bude dva prsta ( potreban je dodir s kožom i telesna temperatura životinje) i neophodno je da ogrlica bude na ljubimcu 24 sata. Ogrlice se biraju u skladu s veličinom psa, tj. obim vrata psa određuje dužinu ogrlice. Ukoliko je ogrlica suviše duga, može se skratiti počev od kraja kopče. Na našem tržištu sada postoji i vodootporna ogrlica koja pruža dugotrajnu zaštitu od spoljašnih parazita (i do osam meseci), koja je posebno praktična u ovim letnjim mesecima jer kuce mogu da uživaju u kupanju a vlasnici ne moraju da brinu zato što su njihovi ljubimci dobro zaštićeni.

Spot-on ampule, sprejevi i ogrlice na biljnoj bazi takođe su dostupni i koriste se u skladu s preporukom proizvođača. Većina pomenutih preparata, osim zaštite protiv krpelja, pruža zaštitu od buva i ostalih ektoparazita.
Nijedan od pomenutih preparata ne pruža 100% zaštitu, zato je neophodno nakon svake šetnje pregledati životinju. Na taj način moguće je ukloniti krpelje koji se još nisu „zakačili“ za životinju. Ukoliko otkrijete krpelja na koži ljubimca, treba ga pažljivo izvaditi pincetom. Zbog nestručnosti se često dešava da vlasnik ukloni samo telo krpelja, dok rilica ostane zabodena u kožu, pa je stoga bolje da taj posao ipak obavi veterinar.
Takođe, imajte u vidu da nije uvek dovoljna količina vežbi koju ćete obaviti sa vašim psom. Naime, tajna uspešne socijalizacije jeste da pas ima dovoljno pozitivnog iskustva. Forsiranje u nepoznate situacije kada se pas plaši može imati samo kontra efekat.

Izvor: petmagasine.rs