OČNE INFEKCIJE KOD MAČIĆA

Gotovo svi mačići dožive infekcije, a neke mogu da ih OSLEPE!

Ko god je imao priliku da se brine o veoma malim mačićima sigurno je imao iskustvo sa pojavom očnih infekcija. Mogli bi čak da kažemo da gotovo svi mačići dožive ovakav problem 

i da se jedina razlika ogleda u stepenu manifestacije. S obzirom na veći broj uzročnika koji dovode do ovih infekcija, potrebno im je posvetiti ozbiljnu pažnju jer, ma kako to sve izgledalo banalno, one mogu da izazovu i trajno slepilo mačke. Stručno, ovaj problem se zove Ophthalmia Neonatorium, a radi se o infekciji konjuktiva, tj sluzokože koja spaja unutrašnju površinu kapka i očne jabučice. Javlja se u uzrastu od 10 do 14 dana starosti mačeta u periodu kada se donji i gornji kapci razdvajaju i oči otvore. Kao što je poznato, mačići se rađaju slepi, tačnije sa zatvorenim očima.

Jedan od uzroka nastajanja infekcije može biti vaginalni iscedak koji se prenosi prilikom porođaja. Pored toga, neodgovarajući higijenski uslovi u okolini mogu biti izvor drugih uzročnika. Bakterije iz roda stafilokoka i streptokoka su najčešći uzroci koji izazivaju ovakve infekcije. Pored bakterija i virus herpesa može da izazove upalu konjuktiva.

SIMPTOMI

– upala konjuktiva
– crvenilo
– iscedak koji ima primese gnoja
– slepljeni kapci
– oticanje kapaka
– čirevi na rožnjači
– kolabirana očna jabučica

Bez obzira o kom uzročniku infekcije se radi, treba imati u vidu da se ona veoma lako prenosi na sve mačiće u leglu. Zbog toga je potrebno obaviti pregled kod veterinara kako bi se utvrdio tačan uzročnik, primenila odgovarajuće terapija i sprečilo širenje zaraze.

DIJAGNOZA

Ukoliko je poznata majka, potrebno je izvršiti i pregled majke. Istorija bolesti majke je važan faktor koji može da ukazuje na razloge nastajanja infekcije. Posebnu ulogu u tome imaju podaci o vakcinaciji protiv zaraznih bolesti mačaka pa i njen trenutni vakcinalni status. Čak i ukoliko nema indicija da je mačke pre ili tokom trudnoće bila inficirana nekim virusom ili bakterijom, treba uraditi analizu vaginalnog brisa. Na osnovu te analiza će se utvrditi da li se radi o uzročniku kojim je mače bilo izloženo u porođajnom kanalu. Pored kompletnog kliničkog pregleda mačeta sa infekcijom, potrebno je uzeti uzorak iscedka iz oka i obaviti odgovarajuće laboratorijske analize. Ukoliko se sumnja na postojanje nekih trauma ili lezija u samom oku potrebno je obaviti dodatni pregled. Važno je utvrditi prisustvo oštećenja rožnjače. Pregled se radi ukapavanjem fluorescina, jarko žutom tečnošću koja osvetljava površinu rožnjače. Ukoliko postoje ogrebotine ili ulkusi, oni postaju vidljivi u mraku. Nemojte odbiti i laboratorijske analize krvi koje mogu ukazati na postojanje nekog sistemskog oboljenja koje se treba lečiti, a može da se iskomplikuje zbog infekcija oka.

TERAPIJA

Terapija naravno zavisi od uzročnika koji su izazvali infekciju. Izbor kapi ili masti kojima ćete tretirati oči mačeta prepustite veterinaru. Ne koristie na svoju ruku lekove koji su namenjeni ljudima, pa čak ni one koje su namenje psima. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji koristiće se antibiotske kapi i masti ali i one treba da budu primenjivane po izboru, preporuci i nadzoru veterinara. Za održavanje higijene, koristite tupfere sa običnom vodom i što češće čistite nakupljenu sluz i gnoj. Za svako oko koristite novi, čist tupfer. Prostor u kome žive mačići i majka, redovno čistite i koristite odgovarajuća dezinfikciona sredstva kako bi eliminisali bakterije ili viruse. Posebno obratite pažnju na prostirke i redovno ih menjajte zbog mokraće i izmeta. Ove infekcije nisu opasne za ljude, ne prenose se na nas ali su veoma zarazne za druge mačke pa čak i za pse.

Ne zaboravite da se ove infekcije veoma retko spontano povlače bez terapije. One izazivaju veliku neprijatnost i bol mačićima, i ukoliko se ne leče pravovremeno i na odgovarajući način mogu da izazovu trajan gubitak vida.

Izvor: petface.net