veterinarksa-ambulanta-blog-ishrana ljubimaca leti

Saveti za ishranu mačaka i pasa u toku letnjih meseci

Sigurno ste primetili da Vam tokom leta ne prija ista hrana kao I tokom ostatka godine. Vaša težina Vam više smeta leti nego zimi. Isti je slučaj I sa Vašim ljubimcima. Topliji dani podrazmevaju da ljubimca morate hraniti drugačije nego kada je temperature umerena.

Ako ste primetili da apetit vašeg ljubimca varira tokom godine, niste jedini. Nije bilo mnogo studija o mačkama i psima i efektima sezona na apetit. Međutim, neki francuski i engleski istraživači su otkrili da se apetit može smanjiti tokom leta.

veterinarksa-ambulanta-blog-ishrana ljubimaca leti

Jedna studija o mačkama dala je rezultate koji ukazuju da bi mačke mogle jesti više tokom januara, februara, oktobra, novembra i decembra. Iste mačke najmanje su jele u junu, julu i avgustu. Studija je bila usredsređena na kućne i mačke koje žive napolju, ali populacije su bile premale da bi se došlo do statistički značajnih nalaza. U suštini, to znači da su morali proučavati više mačaka da bi utvrdili da li su rezultati naučno opravdani.

Bez obzira da li su ove studije konačne ili ne, morate obratiti pažnju na ishranu vašeg ljubimca. Utvrđeno je da sezonske fluktuacije dnevne svetlosti i temperature definitivno menjaju nivoe hormona kod sisara. To može uticati na metabolizam i količinu hrane koju životinje trebaju da unesu tokom dana kako bi ostale sretne i zdrave.

Za vas izdvajamo tri najvažnija saveta za ishranu Vašeg ljubimca u toku leta

Sveža hrana

Hrana Vaših ljubimaca mora biti sveža. Naši ljubimci, isto kao I mi, su isetljivi na hranu koja nije ispravna. U toku vrućih letnjih dana, hrana se lako kvari, tako da vodite računa, da je adekvatno čuvate. Hranu čuvajte u frižideru ili na mestima na kojima nije izložena toploti I sunčevoj svetlosti. Možda je najbolji savet da kupujete manje količine hrane.

Sveža voda

Kao I nama, psima I mačkama je u toku leta potrebno više vode. Obezbedite im da uvek imaju svežu vodu, čak I kada ih izvodite napolje. Psi se ne znoje preko kože kao ljudi, tako da im je znatno teže da se rashlade. U toku  šetnje bilo bi poželjno da sa sobom uvek imate posudu I flašu sveže vode.

Manje je bolje

Na velikim vrućinama preporuka je da ljubimcima dajete manje hrane nego uobičajeno. Većina rasa pasa teško podnosi vrućine I obilni obroci im neće u tome pomoći. Takođe psi I mačke sa viškom kilograma teže podnose letnje mesece, te im smanjenjem obroka I na ovaj način pomažete.

Kakve promene trebate tražiti  kod vašeg ljubimca? Najbolji pokazatelji da li bi trebali da unesete određene promene u ishranu vašeg kućnog ljubimca jesu njihova težina i nivo aktivnosti. Ako vaš krzneni prijatelj ne radi ništa osim sunčanja na suncu tokom leta, onda ih treba manje hraniti. Ako se zabavljaju u dvorištu ceo dan, možda ćete želeti da ih nahranite više.

Očigledno, takođe treba obratiti pažnju na težinu vašeg ljubimca. Vaš veterinar može da vas posavetuje o zdravoj težini vašeg ljubimca i najboljim načinima hranjenja. Uopšteno, ne bi trebalo da vidite njihova rebra, ali bi trebalo da ih možete lako osetiti ako lagano pritisnete njihov torzo.

 

Imate još pitanja? Kontaktirajte nas.