Linjanje kod pasa i mačaka

Pas i mačka menjaju dlaku (linjaju se) dva puta godišnje i to u proleće i jesen. Ako pas ili mačka borave preko cele godine u kući na podjednakoj temperaturi onda se linjaju tokom cele godine održavajući količinu dlake koja im je potrebna za takvu temperaturu. Zdravo linjanje kratko traje i omogućava potpunu izmenu mrtve dlake, a krzno posle linjanja mora ostati sjajno. Ako linjanje predugo traje, a dlaka gubi sjaj, potrebno je životinju snabdeti dodatnom količinom vitamina. Do pojačanog opadanja dlake može doći i tokom različitih kožnih bolesti, ali dlaka može pojačano opadati i prilikom nekih dugih bolesti (upale pluća, prehlada) ili hormonalnih poremećaja. Zato je preporučljivo kod svakog sumnjivog opadanja dlake konsultovati veterinara.

U veterinarskoj praksi često susrećemo pse, a nešto ređe mačke, koji preko zime noći provode u kući pored radijatora, a po danu su napolju na temperaturi oko nule. Takve nagle promene temperature od gotovo dvadesetak stepeni celzjusa šok su za dlaku i kožu, posebno za dlaku koja postaje suva, mutna i lomljiva, i u kratkom vremenu se desi da pas gotovo oćelavi. Ako imate takav problem pitajte veterinara koje vitamine i koje preparate koristiti u jesen da koža i dlaka vašeg ljubimca lakše izdrže zimu.

Najčešće pitanje vezano za linjanje koje nam vlasnici pasa i mačaka postavljaju su: „Kako najjednostavnije i najsvrsishodnije održavati čistoću krzna i kože?“ ODGOVOR je jednostavan: najbolje je to napraviti svakodnevnim češljanjem i pročešljavanjem. Kupanje je stvar izbora svakog vlasnika. Ne preporučamo prečesto kupanje, uvek samo kada je neophodno potrebno i to uz korišcenje specijalnih šampona za pse i mačke.

Izvor: petcentar.rs

Veterinarska ambulanta Vethouse nalazi se na dve lokacije u Beogradu. Na Banovom brdu u ulici Blagoja Parovića 27 i na Dorćolu u ulici Cara Uroša 37. Možete nas kontaktirati na sledeće broejve telefona Banovo brdo 011-35-72-704 Dorćol 011-26-26-323.

Veterinarska ambulanta Vethouse