Upala uha kod psa

Kao i kod ljudi, upala uha može biti veoma bolna i iritirajuća za pse, a ako se ne leči, može rezultirati i gubitkom sluha! Pravi razlog upale uha je teško dijagnostikovati i veterinar će morati napraviti pretrage na uzorcima tkiva iz ušnog kanala da bi se ustanovio tačan razlog upale i utvrdio pravilan način lečenja.

Ako se upala uha ignoriše, može se dogoditi da je operacija jedino rešenje nastale situacije, tako da je rana dijagnoza i početak lečenja uvek najbolja opcija! Bilo koja vrsta psa može dobiti upalu uha. Psi poput šnaucera, kojima prirodno u ušnim kanalima raste dlaka, ili psi poput koker španijela sa teškim, visećim ušima su više skloni infekcijama jer im dlaka i oblik uha zadržavaju vlagu i ušni vosak unutar ušnog kanala.

Infekcije mogu biti uzrokovane i pojačanim lučenjem ušnog voska kao posledica kožnih alergija, ušnih parazita, rastom dlake ili stranim objektom u uhu. Vlaga i ušni vosak ili voda koja se zadržava u uhu posle kupanja predstavljaju idealne uslove za razvoj bakterija, što ubrzo dovodi do upale.

Kako prepoznati psa sa upalom uha?

Pratite njegovo ponašanje, sigurno će se često češkati i tresti glavom. Takođe, ponekad je moguće osetiti i neprijatan miris i primetiti tamni ili žućkasti sekret koji izlazi iz ušnog kanala, a ako pas ima glavu nagnutu na jednu stranu, upala je stigla i do srednjeg uha.

Većina upala se može izlečiti dobrim čišćenjem uha kod veterinara i sredstvima poput kapi za uši. Jače upale ipak zahtevaju lekove, poput antibiotika, a one koje su uzrokovane ušnim parazitima (sugarca) i sredstvo protiv parazita. Ekstremno teški slučajevi se leče operacijom i rekonstrukcijom ušnog kanala da bi se eliminisao uzrok upale. Ušni šugarci su sićušni paraziti koji žive po celom telu domaćina, ali najviše preferiraju topla, vlažna područja poput ušiju. Uzrokuju slične simptome kao i druge upale uha, ali njih je ponekad moguće videti kao bele tačkice na tamnom sekretu iz uha.

U slučaju takve upale, posetu veterinaru je obavezan radi precizne dijagnoze i odabira pravog načina lečenja. Izuzetno je bitno naglasiti da ušni šugarci žive dva meseca na telu domaćina, ali već nakon tri nedelje života su spremne dalje da se razmnožavaju i prelaze sa ljubimca na ljubimce, pa ako imate više ljubimaca, a jedan ima takvu upalu uha, svi ljubimci moraju posetiti veterinara radi pregleda i sprečavanja širenja upale.

Budući da svi znamo da je bolje sprečiti nego lečiti, ta poslovica važi i ovde: rana prevencija je ključ lakog rešavanja svega, pa tako i upala ušiju. Potrudite se da redovno pregledate i čistite uši vašeg psa, te dodatno da pazite da se prilikom kupanja uši ne pokvase. Za lakšu prevenciju upala uzrokovanih ušnim šugarca, preporučujemo korišćenje sredstava protiv parazita, koja će štetočine držati podalje od vaših psa.

Izvor: paszavas

Veterinarska ambulanta Vethouse nalazi se na dve lokacije u Beogradu. Na Banovom brdu u ulici Blagoja Parovića 27 i na Dorćolu u ulici Cara Uroša 37. Možete nas kontaktirati na sledeće broejve telefona Banovo brdo 011-35-72-704 Dorćol 011-26-26-323.

Veterinarska ambulanta Vethouse