5 stvari koje psi mogu da osete kod ljudi

Ako vam se čini da vaš kućni ljubimac ima šesto čulo kojim kod vas može da predoseti stvari kojih možda čak ni sami niste svesni – verovatno ste u pravu.

Mnoga istraživanja su pokazala da psi zaista umeju da prepoznaju kod nas određeni tip ponašanja, pa čak i više od toga. Evo šta je dostupno njihovoj intuiciji:

1. Raspoloženje

Vaš pas može itekako da osetiti vaše raspoloženje. Tako će, ako ste vi pod stresom, i on biti, ili će postati nametljiv ako oseti da ste tužni. Takođe, brojni treneri primetili su veliku razliku u rezultatima pasa, u zavisnosti od raspoloženja trenera.

2. Pažnja

Psi su vrlo inteligentne životinje i oni znaju tačno kada vi ne obraćate pažnju. Psi znaju tačno određeno vreme da naprave neki lukavi potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tamo. Da, tako je nestao vaš sendvič.

3. Nejednakost

Jedno od nedavno sprovedenih istraživanja, u kojem su istraživači uparili pse i zadali im istu zapovest. Jedan je nakon toga dobio poslasticu, a drugi nije. Onaj pas koji nije dobio ukusnu poslasticu, ubrzo je prestao da ispunjava tu zapovest pa čak je i prestao da obraća pažnju na istraživača.

4. Bolest

Iako mnogi vlasnici mogu da garantuju za svoje ljubimce da će im služiti kao odlična uteha kada su bolesni, dokazano je i da psi mogu da namirišu stepen raka i to putem uzoraka krvi. Lekari i naučnici se nadaju da će u skoroj budućnosti moći da se oslone na pseći njuh radi efikasnijih testiranja raka.

5. Laž

Jedno japansko istraživanje otkrilo je da psi imaju sposobnost da ne veruju ljudima koji lažu. Drugim rečima, psi umeju da prepoznaju kada su prevareni i nauče da ne veruju osobi koja ih je prevarila.

Izvor: Noizz/nauka