Preventiva

Preventiva

PSI:
Da bi vaš ljubimac bio zdrav, neophodno je jedan put godišnje izvršiti vakcinaciju protiv zaraznih bolesti. Vakcinacija protiv zaraznih bolesti vrši se, prvi put u najranijem periodu njegovog života. Postoje dva načina, opšte prihvaćena:
1. Prva vakcinacija se vrši sa 30-35 dana starosti, monovalentnom ili dvovalentnom vakcinom za štence. Nakon 30 dana, daje se petovalentna vakcina (revakcinacija). Nakon 30 dana od revakcinacije, daje se sedmovalentna vakcina (tzv busterizacija).
2. Prva vakcinacija se vrši sa 50-55 dana starosti petovalentnom vakcinom, a revakcinacija se vrši za 30 dana, sedmovalentnom vakcinom. Posle izvršene revakcinacije, vaš ljubimac bi trebalo da bude izolovan od ostalih životinja bar 15 dana, kako bi se kompletirao imuni status, odnosno kako bi organizam završio stvaranje antitela za bolesti protiv kojih je vakcinisan.
Nekoliko dana pre prve vakcine poželjno je ljubimca tretirati nekim anti-helmintikom (sredstvo za čišćenje od crevnih parazita). Za najmlađe kategorije, koristi se pasta, a kasnije tablete.
 
MAČKE:
Kod mačaka postoji samo jedan način vakcinacije:
Prva vakcinacija se vrši sa 50 dana starosti, trovalentnom ili četvorovalentnom vakcinom, a revakcinacija se vrši za 30 dana.

Vakcinacija

VetHouse, ambulanta za kućne ljubimce - Radnim danima 10-20h , Subota 10-14h , Nedelja 10-12h